niedziela, 22 marca 2015

Kruche cytrynowe ciasteczka

Uwielbiam wypieki z dodatkiem cytryny, dlatego szukałam przepisu, który będzie idealnie pasował na niedzielny podwieczorek :) Przepis znalazłam na amerykańskiej stronie,dlatego też ich miary będą przeliczone na nasze. (1 cup mąki = 128g, 1 cup masła=226g)


Składniki:
  • 1 cup (225g) masła
  • 1 1/2 cups (192g) cukru
  • 1 jajko
  • 2 1/4 cups (288g) mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub pasty waniliowej
  • skórka z jednej cytryny
  • sok z jednej cytryny
  • 1/2 cup (64g) drobnego cukru
Masło ucieramy z cukrem, potem dodajemy pozostałe składniki. Wszystko miksujemy do jednolitą masę. Następnie wykładamy ją na folię spożywczą i wkładamy do lodówki,żeby się schłodziła. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w cukrze i układamy na blaszce. Kulki muszą być lekko spłaszczone, dlatego warto użyć do tego zwykłej łyżki. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180°C przez ok.10min. Na koniec można polać ciasteczka lukrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz