Uwielbiam wypieki z dodatkiem cytryny, dlatego szukałam przepisu, który będzie idealnie pasował na niedzielny podwieczorek :) Przepis znalazłam na amerykańskiej stronie,dlatego też ich miary będą przeliczone na nasze. (1 cup mąki = 128g, 1 cup masła=226g)
Składniki:
- 1 cup (225g) masła
- 1 1/2 cups (192g) cukru
- 1 jajko
- 2 1/4 cups (288g) mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub pasty waniliowej
- skórka z jednej cytryny
- sok z jednej cytryny
- 1/2 cup (64g) drobnego cukru
Masło ucieramy z cukrem, potem dodajemy pozostałe składniki. Wszystko miksujemy do jednolitą masę. Następnie wykładamy ją na folię spożywczą i wkładamy do lodówki,żeby się schłodziła. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w cukrze i układamy na blaszce. Kulki muszą być lekko spłaszczone, dlatego warto użyć do tego zwykłej łyżki. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180
°C przez ok.10min. Na koniec można polać ciasteczka lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz