Składniki:
- 75 g masła
- 75ml mleka
- 2 jajka
- 125g cukru
- cukier waniliowy
- 125g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 1 duże jabłko lub 2 mniejsze
- 2 łyżki brązowego cukru
Tortownicę o średnicy 24cm wyścielamy papierem do pieczenia, wlewamy nasze ciasto. Następnie układamy jabłko wcześniej pokrojone w plasterki.Ciasto posypujemy z wierzchu brązowym cukrem. Wkładamy do pieca rozgrzanego do 200°C i pieczemy 10minut. Potem zmniejszamy temperaturę do 180
°C i pieczemy dalej ok. 20-25min do tzw. suchego patyczka (pieczemy na termoobiegu).
Uwielbiam takie ciasta !!! muszę koniecznie je upiec :-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie piekę. Nie było napisane czy po utarciu jajek wymieszać składniki czy zmiksować ale zaryzykowałam i zmiksowałam. Nie jest też napisane czy piec na termoobiegu czy góra dół ale wstawiłam na termo i zobaczymy :-)
OdpowiedzUsuń