niedziela, 22 marca 2015

Holenderskie ciasto z jabłkami.

Odkąd odkryłam ten przepis w programie Rachel Allen piekłam go w domu przy każdej okazji, jak i bez okazji. Z czasem był już na tyle oklepany, że nastąpiła dłuższa przerwa, aż do dzisiaj.

 

Składniki:
  • 75 g masła
  • 75ml mleka
  • 2 jajka
  • 125g cukru
  • cukier waniliowy
  • 125g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 duże jabłko lub 2 mniejsze
  • 2 łyżki brązowego cukru
Masło i mleko umieszczamy w rondelku i mieszamy do czasu rozpuszczenia się masła. Jajka ucieramy z cukrem do białości. Następnie do jajecznej masy dodajemy masło z mlekiem i wszystkie suche składniki. Całość miksujemy.
Tortownicę o średnicy 24cm wyścielamy papierem do pieczenia, wlewamy nasze ciasto. Następnie układamy jabłko wcześniej pokrojone w plasterki.Ciasto posypujemy z wierzchu brązowym cukrem. Wkładamy do pieca rozgrzanego do 200°C i pieczemy 10minut. Potem zmniejszamy temperaturę do 180
°C i pieczemy dalej ok. 20-25min do tzw. suchego patyczka (pieczemy na termoobiegu).




2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie ciasta !!! muszę koniecznie je upiec :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie piekę. Nie było napisane czy po utarciu jajek wymieszać składniki czy zmiksować ale zaryzykowałam i zmiksowałam. Nie jest też napisane czy piec na termoobiegu czy góra dół ale wstawiłam na termo i zobaczymy :-)

    OdpowiedzUsuń