niedziela, 24 kwietnia 2016

Makaroniki malinowe i czekoladowe !

Makaroniki to było dla mnie duże wyzwanie, ponieważ proces ich tworzenia nie należy do najłatwiejszych, ale lubię takie wyzwania, dlatego dzisiaj przepis na dwa rodzaje :) Ważne! -potrzebujemy do ich wykonania termometru cukierniczego!




Składniki na makaroniki malinowe:
  • 150g mielonych migdałów
  • 150g cukru pudru
  • 120g białek (1szt ma ok.30g) 
  • 150g cukru
  • 35g cukru
  • 50ml wody
  • różowy barwnik
 Krem malinowy:
  • 250g serka mascarpone
  • 100g białej czekolady
  • 40g malin
Migdały i cukier puder mieszamy łyżką lub w malakserze do połączenia, następnie dodajemy 60g białek i mieszamy do połączenia, wyjdzie nam bardzo gęsta masa.

Wodę i 150g cukru umieszczamy w małym rondelku z termometrem i podgrzewamy do osiągnięcia 118st.C, kiedy temperatura osiągnie 100st. umieszczamy pozostałe 60g białek w misie do miksera i ubijamy białka do sztywności, następnie 35g cukru dodajemy do białek, ale pomalutku łyżka po łyżce. Kiedy nasz syrop cukrowy osiągnie magiczne 118st.C zmniejszamy obroty miksera i wlewamy szybko do naszej masy bezowej, zwiększamy obroty miksera do maksymalnych i miksujemy przez jakieś 5-8min do ostygnięcia masy. Kolejnym etapem jest dodanie masy migdałowej do masy bezowej, robimy to w 3 turach i delikatnie mieszamy rózgą lub za pomocą miksera na najmniejszych obrotach.

Powstałą masę przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą tylką. Wyciskamy kółka o średnicy ok. 3cm. Dobrym wynalazkiem są maty do pieczenia makaroników już z wytłoczonymi kółkami. Kiedy wyciskamy makaroniki mogą się robić taki małe czubeczki, które neutralizujemy łyżeczką delikatnie moczoną w wodzie. Makaroniki muszą lekko wyschnąć, dlatego pozostawiamy na ok. godzinkę, czasem ten czas może być dłuższy lub krótszy, wszystko zależy od wilgotności powietrza, nawet od tego czy za oknem pada deszcz ;)

Kiedy makaroniki będą miały "skorupkę" pieczemy je w piekarniku na termoobiegu w temperaturze 165st.C przez ok. 15min. W międzyczasie możemy zrobić krem, czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, kiedy lekko przestygnie miksujemy z serkiem i malinami. Krem odstawiamy na chwilę do lodówki,żeby stężał. Kiedy makaroniki ostygną przekładamy je malinowym kremem.

Makaroniki przełożone kremem możemy przechowywać w lodówce do 3 dni, natomiast suche w szczelnym pojemniku 7dni. Możemy je również zamrozić :)




Składniki na makaroniki czekoladowe:
  • 150g mielonych migdałów
  • 115g cukru pudru
  • 35g kakao
  • 120g białek (1szt ma ok.30g) 
  • 150g cukru
  • 35g cukru
  • 50ml wody
Krem czekoladowy:
  • 150g gorzkiej czekolady
  • 150g śmietany 30% lub 36%
Proces tworzenia jest taki sam, jak w makaronikach malinowych. Jedynie w pierwszym etapie do mielonych migdałów i cukru pudru dodajemy kakao, dalej jak w opinie powyżej.

Natomiast odnośnie kremu: śmietanę umieszczamy w rondelku, podgrzewamy i doprowadzamy do wrzenia, następnie dodajemy połamaną w kostki czekoladę, odstawiamy na chwilkę po czym  energicznie mieszamy do osiągnięcia jednolitej masy. Krem wkładamy do lodówki,żeby zastygł.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz